Windows 10-update zorgt voor internetproblemen bij sommige gebruikers

Windows 10 updateEen update van Windows 10 zorgt sinds maandag 5 december 2016 voor problemen met de internetverbinding van pc’s. Providers Telenet, Proximus en KPN zeggen het probleem samen met Microsoft te onderzoeken en adviseren klanten om een ouder systeemherstelpunt toe te passen.

Het is niet duidelijk hoeveel klanten last hebben van het probleem. Een woordvoerder van KPN zegt tegen Tweakers dat op basis van het aantal klachten waarschijnlijk niet alle Windows 10-gebruikers het probleem ondervinden.

Technische details over het probleem kan de woordvoerder niet geven. KPN meldt op zijn website dat klanten die gebruikmaken van Windows 10 sinds maandag 5 december na installatie van een update mogelijk geen connectie meer kunnen maken met internet. Dit geldt zowel voor Wifi als voor een vaste verbinding. Ook andere providers melden hetzelfde.

De providers zeggen het probleem in samenwerking met Microsoft te onderzoeken, maar het is niet bekend wat de vorderingen van het onderzoek zijn en waarom er na meerdere dagen nog geen oplossing is gevonden. KPN zegt klanten dat zij als tijdelijke oplossing een systeemherstelpunt toe kunnen passen van een oudere datum, om zo weer internettoegang te krijgen.

Een systeemherstel naar een datum vóór 5 december voer je als volgt uit:

  • Klik met de rechter-muisknop op: Start, links onderaan op uw bureaublad, op de taakbalk.
  • Kies met de linker-muisknop de menukeuze: Systeem
  • Kies aan de linker zijde de op één na onderste keuze: Systeembeveiliging
  • Klik op het nieuwe scherm ‘Systeembestanden en systeeminstellingen terugzetten’ op Volgende
  • Vink onderaan nu aan ‘Meer herstelpunten weergeven’: kies een datum vóór 5 december 2016 en klik daarna op de knop: Volgende
  • Bevestig nogmaals het scherm door te klikken op Voltooien
  • De toestand van de computer wordt nu teruggezet naar het gewenste tijdstip in het verleden.
  • Halverwege de Systeemherstel wordt de computer opnieuw opgestart.
  • Na het voltooien van de Systeemherstel geeft de computer aan of Systeemherstel naar een eerder tijdstip wel of niet gelukt is.7. Wacht totdat het herstelpunt is teruggeplaatst en de computer is herstart

Met wat geluk is het Wifi probleem nu weer opgelost.

Dit heeft geen invloed op uw bestanden, wel op uw programma’s. Alle programma’s welke zich in de computer hebben geïnstalleerd na de door gekozen hersteldatum zijn NIET meer geïnstalleerd.

Veel succes!

UPDATE (15-12-2016):

Intussen hebben we ontdekt dat er een veel snellere methode is om dit probleem op te lossen.

Start een CMD-venster met administrator rechten en voer het commando ‘netsh winsock reset‘ uit.  Herstart de computer.  Dit zou het probleem eveneens moeten oplossen.